• ArabicEnglishGermanPersian
  • | ورود اعضا
  • | ثبت نام رایگان

 مدیریت رنگ و افزایش کیفیت چاپ ( قسمت اول)

خصوصیات چاپ

اگر ما در مرحله پیش چاپ یعنی تفکیک سازی باشیم دغدغه ما نه تنها تضمین تفکیک ها با توجه به نسخه اریژینال می باشد، بلکه تأمین نیازمندهای فرآیند چاپ نیز مورد نظر ماست. در این صورت، توجه ما ضرورتاً معطوف به ویزگیهای مجزایی نیست که خصوصیات چاپ را متأثر می سازند، بلکه نیاز داریم تا تنها از تأثیر جمعی آنها آگاه شویم. از سوی دیگر، ما بعنوان چاپگرها و نمونه گیرها باید توجهمان را به حفظ یک حصوصیت چاپ پایدار معطوف کنیم، زیرا بدون آن تنظیمات قابل اتکایی را نمی توان در مرحله تفکیک رنگ انجام داد و نتیجه حاصل با نمونه یا چاپ های قبلی تطابق نخواهد داشت. در هر دو این مواقع ما باید به ویژگیهای مجزای مؤثر بر خصوصیت چاپ توجه کنیم تا بتوانیم مناسبترین اصلاحات یا تنظیمات را انجام دهیم.

تعریف خصوصیت چاپ

در مرحله پیش چاپ، تعریف مناسبی از خصوصیت چاپ را می توان به صورت زیر بیان کرد:

خصوصیت چاپ تأثیر ترکیبی تعدادی از ویژگیهایی است که باید در نظر گرفته شده و هنگام انجام تفکیک به حساب آورده شوند. در کارهای مرسوم، خصوصیت چاپ، تنظیمات مهم اسکنر و تفکیک را تعیین کرده و به آسانترین شیوه به صورت تعادل خاکستری و اطلاعات دنسیته چاپ تعریف می شوند. اینکه چطور این اطلاعات بدست آمده و استفاده می شوند بعداً بحث خواهد شد. اگر ما با یک کاری که در آن رنگ دخیل است مواجهیم، " پروفیل رنگ" خصوصیات چاپ را مشخص کرده و تعیین می کند که چطور اطلاعات RGB به تفکیک های CMYK تبدیل می شوند. در مورد چاپگر یا نمونه گیر، تعریفی مناسبتر از خصوصیت رنگ به صورت زیر می باشد:

خصوصیت چاپ مجموعه ای از ویژگیهاست که آماده سازی چاپ شده را تحت تأثیر قرار داده و برای کنترل به منظور دستیابی به نتایج قابل مقایسه میان نمونه و محصول چاپی یا پایداری بین دو محصول چاپی مهم می باشند.

ویژگیهای خصوصیات چاپ

اگر از بیشتر چاپگرها نخواهیم تا لیستی از منغیرهایی که روی نتایج قابل قیاس بدست آمده میان دو نوبت محصول چاپ شده تهیه کنند، احتمالاً به مرکبها، لاستیکها، فونتها، ماشین چاپ، شرایط اطراف و ... هند کرد. کاملاً صحیح است که بگوییم این عوامل روی خصوصیات چاپ تأثیر می گذارند، اما اینها بخشهای جنبی ویژگیهای اصلی قابل سنجش می باشند که عبارتند از:

  • زیر لایه
  • رنگ  مرکب( رنگمایه، دنسیته)
  • انتقال تن ( چاقی ترام[1])
  • رنگ ثانویه ( هم پوشانی، توالی)
  • تعادل خاکستری

اگرچه این فاکتورها به عنوان ویژگیهای مجزا فهریت شده اند، اما در کل از تأثیر دیگر فاکتورها جدا نیستند؛ این موضوع به ویژه در مورد تعادل خاکستری که متغیری مستقل نبوده، اما تغییرات همه یا هر کدام از عوامل دیگر را منعکس می کند، صدق می کند. با این وجود ما باید این ویژگیها را به صورت جداگانه بسنجیم. همچنین لازم است تا چاپگر بتواند از محصولات چاپی قابل قیاس تشخیص دهد که کدام ویژگی موجب بروز هر گونه تفاوتی شده است. بنابراین ما قبل از تمرکز روی روشهای سنجش به طور مفصل، چگونگی تأثیر این ویژگیها روی چاپ را بررسی خواهیم کرد.

زیر لایه

زیر لایه هم با توجه به خصیصه سنجیده شده و هم ظاهر محصول چاپی، تأثیر مهمی روی خصوصیات چاپ دارد. بیشتر چاپگرها احتمالاً مشکلاتی را در تطابق یک محصول چاپی روی کاغذ بدون روکش با یک نمونه جاپ شده روی کاغذ با روکشی براق تجربه کرده اند. تأثیر زیر لایه در مصادیق قابل سنجش هنگام بررسی دامنه دنسیته ای که نوعاً در گونه های مختلف کاغذ بدست می آید به سرعت آشکار می شود( به جدول 1-6 نگاه کنید).

این تفاوتها به وضوح نشان دهنده مشکل دستیابی به درجه بندی یکسان تن هنگام چاپ روی کاغذ های کاملاً متفاوت می باشد. آنها همچنین تأکید می کنند که جدای از این حقیقت که ترام گذاری نیز متفاوت خواهد بود، چرا تفکیک ها یا حتی هافتون های تک رنگ نیازمند خصوصیات کاملاً متفاوت هستند تا مقتضیات چاپ روی کاغذ روزنامه را هنگام مقایسه با کاغذ روکش دار را برآورده کنند.

مقادیر دنسیته داده شده با توجه به دنسیته ای خنثی می باشند، اما همانطور که در شکل 1-6 نشان داده شده است، تفاوت مشابهی میان کاغذ ها هنگام قیاس با گاموت رنگهایی قابل دستیابی آشکار است. می توان ملاحظه مرد که کاهش قابل توجهی در گاموت رنگهای قابل دستیابی روی کاغذ بدون روکش در قیاس با گاموت رنگهای قابل دستیابی کاغذ با روکش براق وجود دارد و همچنان روی کاغذ این کاهش ادامه دارد. این موضوع نه تنها روی محور کروماتیک ( b*,a* ) بلکه روی مقیاس روشنی نیز آشکار است. دامنه روشنی کاغذ دوم( تفاوت میان زرد وسیاه) 76 است و کاغذ روزنامه فقط 40. سیفت های رنگمایه خفیفی نیز وجود دارند، اما اینها نمی توانند دقیقاً از این نمودار تعیین شوند، زیرا مرکبهای استفاده شده برای کاغذها یکسان نیستند.

به جای توجه به تأثیر زیر لایه روی ظاهر رنگ مرکب می توان تفاوت رنگ سنجیده شده را هنگامی که مرکبهای یکسانی روی کاغذهای متفاوت چاپ می شوند در نظر گرفت. چنین مقایسه ای روشن و صریح نیست، زیرا ضخامت لایه مرکب روی هر کاغذ بر این تفاوت اثر قابل توجهی می گذارد. سطح مرکب پاشی بهینه برای تعدادی از کاغذها را می توان با عرضه همان مقدار( روی لاستیک افست) لازم برای دستیابی به استاندارد رنگ تعریف شده روی یک کاغذ مرجع تعیین کرد. سطوح رنگ پاشی برای دو کاغذ 12647ISO که  در شکل 1-6 نشان داده شده اند، به این صورت نشان داده شده است. تفاوتهای رنگ سنجیده شده میان کاغذ روکش دار و بدون روکش در جدول 2-6 نشان داده شده است. باید توجه کرد که این رویکرد تنها مربوط به مرکبهای شفاف است و اگر مرکبها مبنایی کدر داشته باشند ممکن است بتوان به نتایجی مشابه روی زیر لایه های متفاوت دست یافت.

از این جدول می توان دید که تفاوتهای رنگ بسیار زیاد می باشد که از آنمی توان در مورد شکلی که هنگام تلاش برای دستیابی به نتایج قابل قیاس با تعدادی از مواد مختلف پیش می آیند، توضیحاتی ارائه نمود. در مرکبهای شفاف، تفاوت رنگ میان کاغذها تا حدی به تفاوت میان مرکبهای چاپ شده بر می گردد. اما باید دانست که هنگام دیدن یک آماده سازی رنگ فرآیند، کاغذ به طور خودکار به صورت سفید مرجع دیده شده و ما به طور ناخودآگاه اصلاحاتی برایش انجام می دهیم. رنگ کاغذ زمانی نافذ تر است که سطوح رنگ بزرگتری چاپ شوند، زیرا در اینصورت هرگونه امکان اصلاح توسط سیستم بینایی ما از بین می رود. ویژگی قابل قیاس دیگری که توسط زیر لایه تحت تأثیر قرار می گیرد چاقی ترام ظاهری است. بعداً خواهیم دید که مقدار تن ظاهری نقاط چاپ شده از مقدار آن روی فیلم بیشتر است. در این حالت، افزایش تا حدی ناشی از پراکندگی نور در زیر لایه می باشد؛ این موضوع بین کاغذهای روکش دار و بدون روکش تفاوت زیادی دارد. یکبار دیگر باید گفت که مقایسه میان کاغذها روشن و صریح نیست، زیرا دیگر عوامل مثل دنسیته و ضخامت لایه مرکب نیز تغییر می کنند. با این حال منطقی است انتظار تفاوتی 6 درصدی در چاقی ترام سایه های میانه بین کاغذهای روکش دار مرغوب و بدون روکش که دارای بیشترین مقدار است را داشته باشیم. علاوه بر تأثیرات زیرلایه روی چاقی ترام، دامنه دنسیته و گاموت رنگ، ما نباید تأثیر تفاوتهای دیداری ساده در بافت و خصیصه های اپتیک مثل درخشندگی و براقیت غافل باشیم.

 


[1]. Dot gain

پست مرتبط

نظر خود را بگذارید