تارهای انعطاف پذیر کاغذ پلاستیک یا فویل مواد مهمی در تولید بسته بندی غذا بوده و نیاز رو به رشد محافظت کامل از محصولات با حداقل مواد اولیه را برآورده می کنند. بیشتر بسته بندی های انعطاف پذیر و بعضی از انواع خشک آنها برای آنکه کاملا کاربردی شوند باید روکش دار و لایه لایه شوند. این فصل در رابطه با coatingتارها، قطعه های بدون شکل و ظروف پلاستیکی و laminatingتارهای انعطاف پذیر به منظور استفاده در بسته بندی غذا، می باشد.
قوطی های فلزی که از پلیمر های ترکیبی مشتق می شوند- هر چند کاربرد فلزات را در بسیاری از موارد ممکن می کنند و بدون آنها فلزات برای تماس با غذا مناسب نیستند- معمولا جزء مواد پلاستیکی به حساب نمی آیند و در این فصل به آنها پرداخته نمی شوند. ما خوانندگان را برای کسب اطلاعات در مورد فرمولاسیون و کاربرد قوطی ها به مطالب و متون متنوعی که به این مسئله پرداخته اند ارجاع می دهیم.
استفاده بهتر از این فرایندها در یک مورد خاص بستگی به نحوه ترکیب سازی و همچنین کاربردی بودن فرایند برای تولید شکل نهایی مورد نظر، دارد. در بعضی موارد یک انتخاب مطمئن و بدون ابهام بدست خواهد آمد زیرا مواد وتجهیزات مناسب برای یک فرایند کاملا در دسترس می باشند. اما، مانند بیشتر اوقات، دلیل قاطع و محکمی برای انتخاب یک فرایند نسبت به بقیه وجود ندارد و در موارد کمی استفاده از روش ها بصورت پشت سر هم مفید خواهد بود.
لازم به ذکر است طراحان بسته بندی که با تولیدات تجاری آشنایی دارند، ممکن است کاملا از قابلیت هایی که ماشین های طراحی ارائه می دهند آگاه نباشند.
انتخاب بین Coating و laminating بر اساس چندین فاکتور صورت میگیرد که مهمترین آنها در زیر آمده است:
طراحی بسته بندی دارای یک تاثیر مهم است. در مورد چاپ معکوس که در بالا ذکر شد، محافظتی که laminating به عمل می آورد ممکن است بیش از آنچه مورد نیاز است باشد اما بخاطر وضوح و جذابیت های ظاهری در شکل بسته بندی ترجیح داده می شود. Coating با پلیمر های براق و ضد خراش نیز ممکن است جذابیت های ظاهری ایجاد کند اما coating بر روی چاپ و بدون ایجاد آسیب ممکن است برای همیشه ممکن نباشد.
Coating و laminating دو مورد از پر استفاده ترین فرایند ها برای تبدیل نوارها و ورقه های انعطاف پذیر بسیاری از مواد به مواد مورد استفاده در بسته بندی غذا می باشند.
بنابراین، کاغذ، که نسبت به هیچ یک از گاز و آب نفوذ ناپذیر نیست، می تواند به یک محافظ موثر برای غذا و نوشیدنی هایی که نیاز به محافظت در برابر انتقال اکسیژن و بخار ّآب دارندف تبدیل شود. نوارهای پلاستیکی که در برابر رطوبت و گاز نفوذ ناپذیرند در گستره وسیعی از کاربردها معمولا با یک لایه کاغذ و مقوا پوشانده می شوند تا در نتیجه آن برای مصرفی که کاغذ و پلاستیک هیچیک به تنهایی برای آن مناسب نیستند بکار گرفته شوند. سلفون، اولین روکش شفاف و انعطاف پذیر که دارای قابلیت نفوذ ناپذیری گاز می باشد را می توان با coating توسط پلیمرها یا laminating با نوارهای پلاستیکی به محافظی مناسب برای مواد غذایی خشک تبدیل کرد. فویل آلومینیم بخاطر نداشتن pinhole یک محافظ ایده آل در mass transfer می باشد و می تواند با coating توسط polyolefin، که روزنه های بسیار ریز را از بین می برد، به راحتی به یک محافظ واقعی تبدیل شود. در صورت نبود محافظ polyolefin، همان روزنه های بسیار ریز یک راه برای دسترسی به مواد بسته بندی شده ایجاد می کند.
از طرف دیگر، خواص نوار های پلاستیکی با ترکیب کردن آنها افزایش می یابد؛ یعنی ترکیب با کاغذ به منظور افزایش سختی، با فویل به منظور دفع نور و گاز و با پلاستیک های دیگر به منظور مقاومت در برابر حرارت در غذاهای فراوری شده و حصول یک لایه عایق حرارت، و همچنین، تولید بسته بندی های با سطوح ضدخراش و ساییدگی که لازمه خطوط تولید بسته بندی است. ترکیب نوارها اغلب هزینه ها را نسبت به حالتی که تارها بصورت تک لایه و برای یک هدف ثابت استفاده شده اند،کم می کند. در نتیجه اقبال به استفاده از film های چند لایه ای برای تولید بسته بندی غذا رشد روز افزونی داشته است و در این صورت هیچ محدودیتی در کاربرد آنها وجود ندارد.
Coating، فرایند قرار دادن یک یا چند لایه از یک مایع یا مذاب روی سطح یک ماده، برای افزایش کاربرد تارها مانند کاغذ و پلاستیک و سازه های شکل دار از قبیل بتری ها می باشد.
Laminating، اتصال دادن دو یا چند تار به یکدیگر، یک فرایند مرتبط است که اغلب به دنبال coating انجام میشود.
Machinery lines، که هر دو کار coating و laminating را انجام می دهند از طرف تولید کنندگان متعددی عرضه شده است.
صنعتی که فرایند های coating و laminating را انجام میدهد، از تعداد بسیار زیادی تولید کننده و تبدیل کننده تشکیل شده است. اولین بخش از کار این تولید کنندگان، تبدیل پلاستیک، کاغذو مقوا، فیلم های پلاستیکی، سلفون و فویل به web های کامپوزیتی، often printed and otherwise treated، به منظور استفاده توسط تولید کنندگان دیگر در گستره بسیار وسیعی از کاربردها، از مایحتاج مصرف کنندگان گرفته تا بخش های صنعتی، می باشد. بسته بندی مواد غذایی یکی از بزرگترین استفاده کنندگان از web های coat و laminate شده است اما فقط یکی از هزارهاست.
بسته بندی مواد غذایی با film ها و sheet ها، محافظت از مواد غذایی را به نحوی ممکن و عملی کرده است که با مواد بسته بندی پیشین قابل تحقق نبوده است. یکی ازین موارد ایجاد محافظت مفید وعملی از هوای محیط و همچنین افزایش ماندگاری میوه و سبزیجات بود در حالیکه فقط شیشه، کاغذ و استیل در دسترس بود. هیچیک از این مواد نمی توانست بدون اتکا به coating یا laminating با پلیمر های مصنوعی باعث ماندگاری بسیاری از مواد پخته، غذاهای سالم شناخته شده (غذاهای فراوری شده، گوشت تازه و ...) و نوشیدنیها شود. غذاهایی که طبیعتا خشک هستند و باید به همین صورت نگهداری شوند و غذاهای دیهیدراته ( غذاهایی که آب آنها گرفته شده است ) مانند کنسانتره ها و میکس ها، اگر محافظ های انعطاف پذیر وجود نداشته باشند می توانند با صرفه اقتصادی در ظروف شیشه ای یا قوطی های استیل بسته بندی شوند. صرفه جویی ای که محافظ های انعطاف پذیر در هزینه باربری و همچنین کاهش وزن و فضای اشغالی برای انبارکردن و خرده فروشی به عمل می آورند با هیچ چیزی قابل دستیابی نیست. به خاطر تمام این دلایل، web های انعطاف پذیر coat و laminate شده بطور گسترده برای محافظت و ارتقای سطح نگهداری از غذا استفاده می شوند. حضور روز افزون آنها در بازار مواد غذایی، ادامه همان راهی ست که توسط اولین محافظ شفاف ضد گاز و رطوبت آغاز شد؛coated cellophane .
نظر خود را بگذارید