نمایشگاه بینالمللی چاپ آینده ایران
نمایشگاه بینالمللی صنعت چاپ آینده ایران از روز 20 تا 23 دی ماه 1401 در مرکز همایشهای ایران مال برگزار شد تا شاید صنعت چاپ را به سمت پیشرفت رهنمون گردد.
افتتاحیه این مراسم با حضور برخی از چاپخانهداران و مدیران صنعت چاپ برگزار شد و در این مراسم شخصیتهای سیاسی از جمله سیداحسان قاضی زاده هاشمی، نماینده کمیسیون فرهنگی مجلس و ابراهیمی، نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشتند. در ابتدای مراسم بابک عابدین، مسئول برگزاری نمایشگاه صنعت چاپ آینده ایران سخنرانی کرد و از همه حضار و مسئولین قدردانی کرد. عابدین پیشنهادهایی را برای بهبود وضعیت این صنعت در داخل و عرصه بینالمللی ارائه داد و تاکید کرد که برای پیشرفت چاپ باید همه دست اندرکاران و مسئولان این حوزه تلاش مضاعفی از خود نشان دهند و تاکید کرد که با وجود مشکلات اقتصادی هم میتوان دستاوردهای زیادی در این صنعت کسب کرد. عابدین در سخنان خود به این مسئله هم اشاره کرد که با کمک همه فعالان صنعت چاپ باید آنرا به صنعت مطالبهگر تبدیل کنند و از همه فعالان این حوزه هم خواست تا در این باره کمک کنند.
در ادامه این مراسم ابراهیمی، مدیرکل چاپ و نشر ایران هم سخنرانی کرد. ابراهیمی از همه کسانی که در برگزاری نمایشگاه صنعت چاپ تلاش کردند و از اصنافی که در این نمایشگاه شرکت کردهاند تشکر کرد و ابراز امیدواری کرد که این نمایشگاه بتواند در افزایش بهره وری صنعت چاپ موثر باشد تا ایران در منطقه هم جایگاه بهتری پیدا کند. ابراهیمی تاکید کرد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در کنار صنعت چاپ است و همه تلاش خود را میکند تا صادرات صنعت چاپ رونق بیشتری بگیرد. این مقام وزارت ارشاد گفت که همه واحدهای صنعت چاپ در کشور، مانند یک میدان غیرنفتی برای صادرات هستند که میتوانند با کمک یکدیگر صنعت پویایی را به ارمغان آورند.
در پایان مراسم، قاضی زاده هاشمی هم به نمایندگی از مجلس شورای اسلامی سخنرانی کرد و از همه مسئولین برگزاری نمایشگاه و فعالان بخش خصوصی و از وزارتخانههای صمنعت، معدن و تجارت و فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر کرد که چنین نمایشگاهی را تدارک دیدهاند. هاشمی تاکید کرد که در مجلس بحثهای مربوط به این دو وزارتخانه را مدیریت و راهبری کردهاند تا با برنامهریزیهای دقیق مشکلاتی برای فعالان بخش خصوصی ایجاد نشود. او گفت که در داخل و منطقه فرصتهای زیادی وجود دارند که باید آنها را شناخت و روی آن متمرکز شد. به گفته او هر چه اصناف و اتحادیهها قویتر باشند، نمایشگاههای بیشتری را برگزار کنند و تجارب را به یکدیگر انتقال دهد منافع بیشتری برای تولید کنندگان فراهم خواهد شد.
هاشمی درباره اقداماتی که مجلس در زمینه صنعت چاپ به ویژه در حوزه مطبوعات و کتاب دارد، گفت که در بودجه سالهای گذشته حمایتهای لازم از این صنایع انجام شده است اما این مسئله را هم بیان کرد که در مسیر اجرا از طرف مسئولان ذیربط کمکاریهایی شده و مشکلاتی بر سر راه این صنعت بوده که باید پیگیری و رسیدگی شود و نظارتهای کاملی در این زمینه باید انجام شود.
پس از پایان مراسم افتتاحیه قاضی زاده هاشمی و دیگر مسئولان حاضر به دید و بازدید از غرفههای نمایشگاه پرداختند و با فعالان برخی غرفهها به گفتگو پرداختند. مسئولان غرفهها هم مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد با قاضی زاده هاشمی در میان گذاشتند و درباره تولیدات جدید خودشان گزارشاتی را ارائه دادند تا مجلس و دولت در این زمینه کمکهای لازم را از اصناف داشته باشند تا بتوانند صادراتشان را افزایش دهند.
قاضی زاده هاشمی در حین دیدار از نمایشگاه گفتگوی کوتاهی با خبرنگاران رسانهها از جمله خبرنگار ماهنامه چاپ و بستهبندی داشتند و به سوالاتی درباره نمایشگاه پاسخ دادند. هاشمی در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره ارزیابی خودشان از برگزاری نمایشگاه بینالمللی گفت: من چند سال پیش بازدیدی از نمایشگاه صنعت چاپ داشتم و فکر کنم امسال انسجام برگزار کنندگان و واحدهای صنفی بیشتر شده است و بخش خصوصی هم وارد عمل شده و لازم است برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی تقویت شوند و در چنین شرایطی برگزاری این نمایشگاه جای تقدیر و تشکر دارد. هر چند نمیتوانیم بگوییم که نمایشگاه مطلوب است و باید بیشتر تلاش کنیم تا واحدهای دانش بنیان را با برنامه ریزی و حمایت از صندوق شکوفایی کمک کنیم. همچنین باید حوزههای خلاق را که در طراحی و کیفیت جایگاه بالاتری دارند، حمایت کنیم تا در حوزه بسته بندی، لیبل و چاپ هم کیفیت را افزایش دهند تا سهم بیشتری در بازار منطقه داشته باشیم و اگر بتوانیم بازاریابی خوبی داشته باشیم میتوانیم صادرات را افزایش دهیم. چاپ ما از صنایع وابسته به انواع کاغذها، کارتن برای بسته بندی و چاپ لیبل نسبت به چند سال قبل بهبود پیدا کرده و لازم است تلاشها در این عرصه بیشتر شود تا کیفیت خوبی در این صنعت داشته باشیم.
هاشمی درباره اینکه چه کارهایی باید انجام داد که نمایشگاههای آینده با کیفیت بهتری برگزار شود، گفتند: یکی از عمدهترین تسهیل و رونق کسب و کارها است و در مسیر تولید کشورمان موانع زیادی وجود دارد و ما در این زمینه سرمایه گذاری کردیم و در بودجه سنواتی اعتباراتی را اختصاص دادیم و در ایجاد رونق در کسب و کارها حمایتهای زیادی در مجلس انجام شده است. امسال کارهایی که دارای ارزش افزوده است افزایش پیدا کرده است و با برگزاری چنین نمایشگاههایی توسط بخش خصوصی میتوان بازاریابی خوبی داشت و کسب و کارها را رونق داد.
قاضی زاده هاشمی در پاسخ به خبرنگار ماهانه صنایع چاپ و بسته بندی درباره راهکارهایی که مجلس شورای اسلامی درباره رفع پسابهای زیست محیطی ناشی از صنعت چاپ انجام داده است هم توضیح داد: پسابهای صنعت چاپ حوزهای است که میتوان با سرمایه گذاری و ارتقای شاخصهای تکنیکی و تصفیهخانههای مناسب این مشکل را حل کرد و همه واحدهای تولیدی غالبا این مسئله را رعایت میکنند و سازمان محیط زیست هم این واحدها را به اجرای آن ملزم کرده است. جای نگرانی نیست که ما به خاطر محیط زیست صنعت چاپ را توسعه ندهیم، اینکه ما بخواهیم مشکلات زیست محیطی را رعایت کنیم کاملا اجرایی است و اهالی صنعت چاپ هم با سرمایه گذاری میتوانند از پسابهای صنعتی پیشگیری کنند و برخی واحدها این کار را انجام دادهاند. امروزه در تولید کاغذ بسیاری از ضایعات کاغذی که در منطقه وجود دارد در واحدهای آخال جدب میشود و دوباره کاغذ تولید میکنند که ارزش افزوده زیادی هم دارند.
گفتگو با غلامرضا شجاع
غلامرضا شجاع، مدیرعامل شرکت لیتوگرافان ایران و رئیس تشریفات اولین نمایشگاه بینالمللی آینده چاپ ایران در حاشیه نمایشگاه بینالمللی صنعت چاپ آینده ایران به سوالاتی در این زمینه پاسخ دادند.
شجاع در گفتگو با ماهنامه صنایع چاپ و بسته بندی در ابتدای سخنان خود هدف از برگزاری نمایشگاه بینالمللی آینده چاپ ایران را ارائه توانمندیهای صنعت چاپ و پیشبینی آینده چاپ اعلام کرد و گفت: صنعت چاپ در دنیا با سرعت زیاد در حال پیشرفت است و در حوزه بسته بندی نسبت به کشورهای اروپایی خیلی عقب هستیم. الان در آمریکا و اروپا بسته بندیها هوشمند هستند و این بسته بندی هم به همت صنعت چاپ است که توانمندیهای خود را نشان داده است.
صنعت چاپ به عنوان رابط بین مشتری و کالا در تمام محصولاتی که وجود دارد نقش شناساننده، پیش برنده و تکمیل کننده را ایفا میکند و اولین چیزی که توجه مشتری را جلب میکند چاپ و بسته بندی کالا است و پس از آن به کیفیت توجه میشود و این نقش مهمی است که چاپ در تمام صنایع دارد. در صنعت فضا، خودروسازی، بهداشت و لوازم پزشکی و غذایی، صنعت چاپ نقش مهمی دارد و هیچ بخشی نیست که الان از صنعت چاپ بینیاز باشد.
شجاع در ادامه با بیان اینکه نمایشگاههای بینالمللی در شناساندن کالاها به مشتریان دو هدف عمده را دنبال میکنند، گفت: یکی اینکه توانمندیهای صنعت چاپ را به خارج مرزها ارائه میدهد و با وجود تحریمها این مسئله سخت شده است. ایران در دادن ویزا به سایر کشورها، یکی از سرسختترین کشورها در دنیا است اما با این حال امسال 20 مهمان خارجی در نمایشگاه شرکت کردهاند و تدارکات و خدمات لازم را در این زمینه برای آنها فراهم کردهایم.
نکته دوم، ارائه توانمندیهای داخل کشور است و در مراسم افتتاحیه نمایشگاه بینالمللی چند نفر از روسای اتحادیههای چاپ سایر استانها حضور دارند و تواناییهای چاپ تهران را مشاهده میکنند و میتوانند از این بهرهوریها در صنایع چاپ خود استفاده کنند. برخی استانهای مرزی کشورمان تعدادی از کالاهای خودشان را از ترکیه تحویل میگیرند، درحالی که این کالاها به راحتی در داخل قابل چاپ و تولید است. وظیفه نمایشگاه ارتباط دادن بین ارائه دهنده محصول چاپ و مصرف کننده و همچنین نمایش محصولات در بین خود اهالی صنعت چاپ است. به طور مثال یک تولید کننده در استان دیگر که نمیداند خیلی از محصولات که در گذشته از خارج وارد میشد الان در خود تهران تولید و چاپ میشود، میتواند در نمایشگاه از این مسئله مطلع شود.
شجاع در ادامه با بیان اینکه 70 شرکت در نمایشگاه چاپ ایران شرکت کردهاند، گفت: این شرکتها در حوزه ارائه ماشن آلات چاپ، تشکلهای صنفی و انجمنهایی مانند سندیکای بزرگ کاغذ و مقوا، انجمن وارد کنندگان کاغذ و مقوا، اتحادیه و شرکتهای لیتوگرافان، چاپخانه داردان و تشکلهای دیگری که در نمایشگاه میتوانند با اعضایشان ارتباط داشته باشند. افرادی هم که از شهرهای دیگر به تهران آمدهاند میتوانند اطلاعات مورد نیازهای خودشان را از تشکلها دریافت کنند.
در حوزه سلولزی تولید کاغذ، توئلید ماشین و قالب زنیها، در بخش ارائه دهندگان بسته بندیهای متنوع چندین شرکت معتبر که در تولید محصولات غذایی رتبه بالایی دارند در این نمایشگاه حضور دارند.
حمایتی از دولت انجام نمیشود
شجاع در ادامه با بیان اینکه دولت از اینگونه نمایشگاهها حمایت لازم را نمیکند، تاکید کرد: متاسفانه در ارتباط با حمایتهای مادی هیچگونه حمایتی نمیشود ولی از جهت حمایت معنوی به هر حال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی صنعت چاپ است و حمایت لازم را درباره صدور مجوزها انجام داده است. وزارت صنعت، معدن و تجارت هم تعدادی از کارشناسان خود را به نمایشگاه فرستاده است تا از نزدیک بازدید داشته باشند. اما دولت به عنوان حامی در برگزاری این گونه نمایشگاهها برخلاف سایر کشورها عمل میکند.
در کشورهای دیگر معمولا به خود نمایشگاه کمکهای مالی نمیکنند ولی شهرداریها یکی از وظایفشان این است که از برگزاری نمایشگاه استقبال و برای آن هزینه میکنند و تمام فضاهای شهر را برای تبلیغ و نمایش اختصاص میدهد و حمایتهای خیلی خوبی از برگزاری نمایشگاهها انجام میشود.
نمایشگاه باید جدای از مادیات باشد
مدیرعامل شرکت لیتوگرافان ایران با بیان این که باید در صنعت نمایشگاهی یاد بگیریم که چشم داشت مادی نداشته باشیم گفت: چون نمایشگاه توسط بخش خصوصی برگزار میشود و همیشه هم به منافع مالی هم توجه دارند. این نمایشگاه که اولین دوره آن است بخش خصوص هزینههای زیادی را متقبل شده است و امیدواریم که در سال آینده اگر قرار باشد که برگزار شود با فضای بیشتر و شرکت کنندگان بیشتری برگزار شود. فضای نمایشگاهی ایران مال از استانداردهای لازم برخوردار است و میتواند از نمایشگاههای منطقه برتر باشد و با استانداردهای جهانی ساخته شده است.
مشکلات زیست محیطی فرهنگ سازی میخواهد
شجاع در پایان فرهنگ سازی را مهمترین راهکار برای حل مشکلات زیست محیطی ناشی از صنعت چاپ عنوان کرد و گفت: در تمام دنیا محیط زیست با فرهنگ سازی شکل میگیرد و حتی کشورهای پیشرفته اروپا هم که ادعای فرهنگ و پیشرفت دارند، ولی موفق نشدند این مشکلات را به طور کامل حل کنند و در نهایت قانونی در این باره وضع کردند. الان فرانسه قانونی وضع کرده که مصرف هر نوع مواد پلاستیکی قابل بازیافت ممنوع است و جرایم سنگینی را برای آن درنظر گرفته است. حکومت باید به این باور برسد که این مواد پلاستیکی که استفاده میشود مضر و سرطان زا هستند، وقتی جلوی این اقدامات گرفته نمیشود نمایشگاه هم فقط میتواند در حد تبلیغات اینگونه مسائل را مطرح کند و به طور قانونی نمیتواند به این مسئله رسیدگی کند.
گفتگو با محسن شمس
محسن شمس مدیر دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با ماهنامه صنایع چاپ و بسته بندی، درباره برگزاری نمایشگاه بینالمللی صنعت چاپ گفتند این نمایشگاه اولین دوره آن است و خوشبین هستیم که این روندی که شروع شده است در دورههای آینده و با یک روند رو به رشد ادامه داشته باشد. هر چه این نمایشگاههای تخصصی حوزه چاپ بیشتر باشد باعث ایجاد انگیزه و رونق این حوزه میشود و واحدهای چاپ میتوانند ظرفیتهای خود را ارائه دهند و وزارت ارشاد هم از برگزاری این گونه نمایشگاهها حمایت کامل میکند و همیشه در کنار اهالی چاپ بوده و دفتر چاپ و نشر وزارتخانه به عنوان حامی معنوی همه برگزار کنندگان نمایشگاه چاپ و نشر است.
شمس حضور مشارکت کنندگان بیشتر در نمایشگاه را یکی از راههای بهبود کیفیت و ارتقای آن اعلام کرد و گفت: این مکانها ظرفیتهای بالایی دارند و با بهبود شرایط اقتصادی و بازار کار، این مراکز رونق بیشتری خواهند داشت. ما از هیچ اقدامی در این زمینه کوتاهی نمیکنیم و واحدهای چاپ و نشر شاهد هستند که وزارت ارشاد اسلامی تمام تلاش خود را انجام میدهد و برخی محدودیتها وجود دارد ولی من از همینجا به برگزار کنندگان نمایشگاهها قول میدهم که دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد اسلامی از آنها حمایت خواهد کرد و هر آنچه در توان داشته باشد برای برگزاری هر چه بهتر این نمایشگاهها انجام خواهد داد.
نظر خود را بگذارید